Työnhaku

Uuden työn etsiminen ja hakeminen käy monesti työstä. Sitä tehdään oman työn ohessa, opintojen aikana, työttömänä ja monissa muissa elämäntilanteissa. Töitä voi hakea monin eri tavoin ja eri kanavien kautta. Työnhaussa on hyvä muistaa perinteisten työnhakukanavien lisäksi myös verkostot. Entiset työ- ja opiskelukaverit, ystävät ja perheenjäsenet voivat kuulla tai tietää avoimista työpaikoista. Siksi on hyvä kertoa työnhakusuunnitelmista myös lähipiirille. Verkostoissa on valtava voima!

Piilo- ja tarvetyöpaikat

Kaikki avoimet työpaikat eivät tule julkiseen hakuun lainkaan. Tällöin on kyse piilo- tai tarvetyöpaikasta. Piilo- ja tarvetyöpaikka on työpaikka, jossa tarve uuden työntekijän palkkaamisesta on havaittu, mutta sen eteen ei välttämättä ole ehditty tai pystytty vielä tekemään mitään. Tällöin sinun on otettava ensimmäinen askel. Positiivista tarvetyöpaikoissa on, että sinun on helpompi erottua massasta, kun samaa paikkaa ei ole hakemassa useampi muu osaaja. Lisäksi työnantajat välttyvät työläältä rekrytointiprosessilta, kun sopiva tekijä ilmaantuukin itse esiin.

Miten näitä paikkoja sitten löytää?

Kartoita työnantajat, jotka herättävät kiinnostuksesi. Mieti millainen työ sinua kiinnostaa ja millaista osaamista sinulla on. Selvitä mitä sinua kiinnostavat työnantajat tarjoavat ja tuottavat ja ota niihin suoraan yhteyttä esimerkiksi sähköpostitse. Selvitä rekrytoinnista vastaava henkilö ja lähesty häntä. Lähetä CV ja avoin hakemus työnantajalle, jossa kerrot omasta osaamisestasi, taidoistasi ja kokemuksestasi. Ilmaise millaiset tehtävät sinua kiinnostavat ja miksi juuri se työnantaja kiinnostaa sinua. Avaa tavoitteitasi ja tulevaisuuden suunnitelmia esimerkiksi ura- tai opiskelusuunnitelmiesi osalta.

Aina avoin hakemus ei heti tuota tulosta, mutta tarve työnantajalla voi syntyä myöhemmin ja tällöin sinun hakemuksesi muistuu mieleen. Voi myös olla, ettei työnantaja ole edes huomannut työyhteisön kaipaavan juuri sinun osaamistasi ja näkemystäsi. Tällöin työpaikka voi syntyä puhtaasti osaamisesi pohjalta.

Työnhakukanavat

Työnhakukanavia on lukemattomia. Voit tarkastella avoimia työpaikkoja muun muassa

TE-palveluiden Työmarkkinatori
Kuntarekrystä
Valtiolle
Duunitorista
Monsterista
Oikotieltä

Hyvä verkostoitumissovellus on LinkedIn ja kyseisestä sovelluksesta avoimia työpaikkoja löytyy etenkin omien verkostojen myötä. LinkedIn-profiilin luomiseen on hyvä käyttää aikaa ja Ohjaamolta saat tähän vinkkejä!

Lisäksi avoimista työpaikoista ilmoitetaan yritysten omilla sivuilla sekä esimerkiksi henkilöstöpalvelualojen yritysten sivuilla.

Työhakemusta työstämässä.