Mikä CV on?
CV on sinun pääsylippusi työhaastatteluun. CV eli ansioluettelo on osaamisen ja työkokemuksen tunnistamisen väline, jota hyödynnetään työnhaussa ja työelämässä. CV on tiivistelmä työhistoriasta ja koulutustaustasta, mikä kertoo työnantajalle kaiken oleellisen työnhakuun liittyvän tiedon.
Ansioluettelo on hyvä laatia hyvissä ajoin jo ennen työnhakua ja sen tekemiseen kannattaa varata aikaa. Samaa pohjaa pystyt hyödyntämään eri työpaikkojen hauissa räätälöiden ansioluetteloon osaamisesi ja kokemuksesi haettavaan työpaikkaan sopivaksi.
CV on silloin hyvä, kun se on tekijänsä näköinen ja siinä ilmenee henkilökohtainen osaaminen. CV:n tehtävänä on vakuuttaa työnantaja ja herättää hänen mielenkiintonsa hakijaa kohtaan. Usein CV:n perusteella työnantaja tai rekrytoinnista vastaava henkilö kutsuu työhaastatteluun. Haastattelussa pääsee kertomaan osaamisesta ja kokemuksesta enemmän.
CV on siis tiivistelmä kokemuksesta, jonka tehtävänä on herättää vastaanottajan kiinnostus ja halu kutsua keskustelemaan haettavasta työstä ja hakijan osaamisesta enemmän.
Miten CV:n voi tehdä?
Omasta osaamisesta ja työkokemuksesta voi kertoa monin eri tavoin. Ansioluettelon ei tarvitse olla se perinteisin valkoinen A4-luettelo työpaikoista, joissa on työskennellyt. CV:n kautta pääset näyttämään osaamisesi monin tavoin. Jos sinulla on visuaalista silmää ja haet esimerkiksi paikkaan, jossa sellaisesta osaamisesta voisi olla hyötyä, tuo se esiin CV:ssä. Anna luovuutesi kukkia ja luo informatiivinen ansioluettelo erilaisin työkaluin.
Työkaluja, joista löytää ilmaisia CV-pohjia ovat esimerkiksi:
– Canva
– Word ja muut tekstinkäsittelyohjelmat
– Enhancv
– Novoresume
– Pictochart
Voit miettiä seuraavia näkökulmia oman CV:si laatimisessa:
Mielikuva
Minkälaisen ensivaikutelman lukija saa muutamassa sekunnissa. Onko CV selkeä, siisti, positiivinen ja muista hakijoista edukseen erottuva? Oletko panostanut visuaalisuuteen?
Osaaminen ja vahvuudet
Tuotko esille parhaat puolesi houkuttavasti ja uskottavasti? Osaamista voi syntyä kouluttautumalla, tekemällä työtä, harrastamalla tai olemalla aktiivinen jonkin asian parissa. Oletko kertonut CV:ssä persoonallisista vahvuuksistasi, joista arvelet olevan hyötyä työtehtävässä?
Kokemus
Muistathan, että muukin kuin varsinaisista työsuhteista saatava kokemus on tärkeää tuoda esille. Näitä voivat olla esimerkiksi harjoittelut, vapaaehtoistyö, luottamustoimet tai harrastuspohjainen kokemus.
Lopuksi
Tarkista, ettei lopulliseen versioon jää kirjoitusvirheitä tai muita asiavirheitä. Voi olla hyödyksi, että joku toinen lukaisee valmiin CV:n. Näin saat arvokkaita vinkkejä miten muotoilla asioita toisin tai mihin pilkkuvirhe oli jäänyt. Autamme Ohjaamolla mielellämme CV:n päivittämiseen liittyvissä asioissa!
